Siirry pääsisältöön

Luotolaisneule

Työkaverini tilasi minulta paidan. Hän ei halunnut perinteisen väristä, joten uskalsin myös itse ohjeeseen tehdä pieniä muutoksia. Olkapäissä nimittäin olisi pitänyt virkata ja ommella mutta minä neuloin loppuun asti. Koska en tykkää virkkaamisesta ja minun ompelujälki on aina rumaa.
Neuloin siis vähän pidemmälle toisella olkapäällä ja sain siitä suoraan nappilistat.
Kaulusta en myöskään ommellut kiinni niin kuin ohjeessa ja tein siitä myös vähän matalamman (10cm), mutta se riittää hyvin suorana peittämään kaulan ja voi myös käyttää taitettuna.

Jos tekisin tämän uudelleen, tekisin paksummasta langasta. On aika työläs, pienet mielenkiintoiset kohdat tuli nopeasti tehtyä ja sitten se oli vaan sitä 4 oikein 1 nurin paukutusta. Samaan aikaan tämän paidan kanssa kerkesin tekemään huivin, sukkia, pipoja, lapaset....koska oli vaan niin puuduttavaa.
Mutta onhan tuo aika hieno.

Teksti poimittu Anna-lehden sivulta joulukuussa 2015:
"Luotolaista eli tikkuripaitaa on neulottu 1800-luvun alkupuolelta lähtien Hailuodon saarella ja Lohtajalla. Hailuotolaisia perinneneuleita neuloivat äidit ja tyttäret perheen miesväelle, ja perinteen säilymistä pidettiin kunnia-asiana. Luotolainen neulotaan suomenlampaanvillasta luonnonvalkoisena, -mustana, harmaana tai ruskeana.
Nimitys tikkuripaita johtunee siitä, että aikaisemmin paita neulottiin kymmenellä sukkapuikolla. Myöhemmin pystyraitaneuleiset hihat ja paidan runko-osa on valmistettu pyöröpuikoilla. Miehustan nelikulmaista rekkoa kutsutaan myös kaupungiksi, västäräkiksi tai riekoksi.
Alun perin paita oli kaulukseton ja pääntiehalkio oli edessä, myöhemmin paitaan on tullut kaulus ja napitettu olkasauma. Paidan erikoisuutena ovat selän kiilamaiset levennykset, jotka tekevät siitä vartalonmyötäisen. Hihat neulottiin olalta hihansuihun. Näin hihasta voitiin tarvittaessa purkaa osa pois ja neuloa uudestaan.
Tikkuripaita oli miesten arki- ja työpaita, jota pidettiin niin kalastettaessa kuin metsätöissäkin."

Lanka Isager Spinni 5 kerää (viimeisestä kerästä jäi vähän, ehkä kämmekkäiden verran lankaa)
Puikko 2 ja 3,5
napit PAAPOKommentit

  1. Myös minulla luotollisen puikoilla. Minulla viikonloppuna tökkäsi siihen, että kolmosen puikko katkesi kesken neulomisen. Tänään taas jatkan. Puuttuu siis vielä toinen hiha kokonaan ja ensimmäisessä olen kyynärpää kavennuksissa,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts. Nuo hihat tulivat yllättävän nopeasti koska siinä oli sitä kaventelua. Minulla oli kyllä enemmän silmukoita poimiessa mutta aloitinkin kavennukset heti kainalosta. Olisi kiva nähdä Seija miltä sun paita näyttää.

      Poista

Lähetä kommentti