futon-patjoille päälliset

Ostin vierashuoneeseen kaksi lattialle laitettavaa ohutta patjaa. Jämäköitä neljän kerroksen puuvillapatjoja eikä sellaisia "olkapää ja lonkka patjasta läpi lattiaa vasten"-tyyppisiä patjoja.


Sitten mietin, että koska käytetään lattialla, likaantuvat/pölyttyvät helposti, joten niillehän pitää tehdä päälliset. Kävin kangaslaatikon läpi, mutta en löytänyt sopivaa. Sitten muistin yhden lakanan, joka on jo aika kulunut, mutta varmaan tuommosessa päälliskäytössä vielä menee. No, leikkasin siitä sopivan kokoiset palat ja ompelin yhden ison tyynyliinan patjalle.
Ja sitten kun sitä vierashuoneessa katselin, mietin että onhan tuota verhokangasta vielä mutta sitä pitäisi jatkaa. No, lakanasta jäi juuri sopiva kaistale, joten yhdistin ne ja tadaa, minulla on molemmille todella hyvännäköiset päälliset!!Näin se tehtiin:
Patja on noin 5 senttiä paksu ja 80 senttiä leveä, joten leikkasin kaksi 85cm leveää kaistaletta. Toisessa pituutta oli 220cm ja toisessa 235cm. Jos reunat eivät ole siistit, lisää muutama sentti vielä lisää, mikä menee reunojen kääntämiseen.
Patjojen piti olla 220cm pitkiä, mutta nuo päälliset olivat reilusti yli patjan, joten ei haittaa jos päällisen kangas on 5-10cm lyhyempi kuin itse patja. Ainakaan näissä.

Pidemmästä pätkästä taitoin ylimääräisen 15cm sisään eli oikea puoli tulee päälle päin ja ompelin kolme sivua yhteen nurjalta puolen. Jos käyttää valmista lakanaa tms. katso, että tuon käännetyn pään kaveriksi tulee siisti pää tai tee itse siisti reuna.


Eli ihan niin kuin tyynyliinaa tekisi mutta hiukan isompana. :)
Sitten ompelin vielä umpinaisessa päässä pienet saumat kulmiin poikittain, joten patja asettuu hyvin. Eli kun olet ommellut kaikki kolme saumaa. Ota nurkasta kiinni, aseta pussi niin, että pitkä sauma on suorassa edessäsi keskellä ja päätysauma jää ylös. Mittaa patjan paksuus eli tässä tapauksessa 5cm, merkkaa nurkkaan siihen kohtaa neulalla, missä tuo 5cm täyttyy. Eli kummallekin puolen pitkää saumaa tulee kolmiot.
Ompele suoralla ompeleella.


Kommentit