palmikkosukat nro 2

Lanka loppui edellisistä palmikkosukista ja sitä ei saa enää mistään. Tai no ehkä jostain nettikaupasta saattais saada. Niinpä ostin toista lankaa reilusti ja aloin tekemään siitä sukkia. Saa kaveri edes jotain siihen saakka kun saan lisää lankaa....eli ehkä ens talvena. :)
Tässä ohjeessa kantapään teko on Kerän sukkakurssilta peräisin pienin muutoksin. Netistä löytyy ohjeita ja niitä saa tarvittaessa minultakin, jos tuo kirjallinen sepustus kuulostaa hankalalta, se ei ole jos on tehnyt lyhennettyjä kierroksia ennenkin.

Käytin lankana Lang Yarnin Fantomas-lankaa, jossa on villan lisäksi nylonia. On hiukan ohuempaa kuin tuo Touring mutta riittoisaa! Näihin sukkiin meni n.2,5 kerää!

Luo 4:n pyöröpuikoilla magic castilla  16 silmukkaa kummallekin puikolle.
Jätä pieni pätkä lankaa ensimmäisen silmukan jälkeen. Aseta pyöröpuikon molemmat puikot vastakkain tai oikeastaan päällekkäin. Ensimmäinen silmukka on ylemmällä puikolla ja langat puikkojen takana. Ota langanpää etusormelle ja kerästä tuleva peukalolle.
Etusormella pujota lanka puikkojen alta ja puikkojen välistä. Kiristä.
Vie peukalon lanka puikkojen takaa  ylös ja puikkojen välistä taakse. Kiristä. Toista vuorotellen kunnes silmukoita on kummallakin 16.

Neulo ensimmäinen kierros normaalisti. Toisella kierroksella neulo ensimmäisellä puikolla eli sukkien etupuolelle palmikkopohja eli  2 oikein, 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin, 2 oikein.
takana:

Lisää jokatoisella kierroksella reunoissa yhdet silmukat niin kauan, että silmukoita on 20 eli yhteensä 40. Neulo neljä kierrosta (jokaisella kierroksella tulee silmukoita lisää 2 eli  kun tulee palmikkojen vuoro, sinulla pitäisi olla jo 20 silmukkaa). Muista neuloa palmikkopohjalla nurjat nurin ja oikeat oikein.
Tee ensimmäinen palmikkokierto neljän kierroksen jälkeen:
4 oikein, 2 nurin, siirrä 4 silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo seuravaat neljä oikein, neulo apupuikon silmukat oikein, 2 nurin, 4 oikein.
Loput palmikot tulevat joka 8.kierros. Laita silmukkamerkki esimerkiksi ensimmäisen sukan reunaan oikeiden silmukoiden kohdalle ennen palmikkoa. Näin voit laskea merkistä ylöspäin milloin on palmikon aika. Tämä helpottaa työtä kun myöhemmin tehdään lisäyksiä.


Kun olet tehnyt 5 palmikon kiertoa, on kantapään paikka.


Neulo takapuolella (eli ei palmikkopuoli) 1 oikein, lisää yksi neulomalla silmukka etu- ja takakautta, neulo kunnes 2 silmukkaa jäljellä toisessa reunassa, tee lisäys ja neulo viimeinen silmukka. Toista joka toisella kierroksella (8 kertaa eli) kunnes silmukoita on 36. Neulo etupuoli normaalisti.

Neulo etupuolet normaalisti ja nyt neulotaan vain yksi sukka kerrallaan, ensin toinen sukka (puikoilla etupuolelta katsottuna vasemman puoleinen).
Neulo kunnes silmukoita on jäljellä 8. Tuo lanka puikkojen välistä eteen, nosta 1 silmukka neulomatta, vie lanka takaisin taakse ja siirrä silmukka vasemmalle puolen. Käännä. Sivulle jää 9 silmukkaa.
Neulo nurin kunnes 8 silmukkaa jäljellä, kierrä lanka silmukan ympäri kuten edellä ja käännä.
Neulo oikein kunnes on jäljellä yksi silmukka ennen kierrettyä. Ja kierrä lanka silmukan ympäri ja käännä. Toista näitä 3 kertaa (viisi kierrettyä).

Neulo nurin ja neulo seuraavat 4 kierrettyä lankalenkkinsä kanssa yhteen (nosta lankalenkki puikolle, on helpompi neuloa) ja viimeisen kierretyn kanssa ota myös seuraava silmukka mukaan eli neulo 3 yhteen. Käännä.
Nosta yksi silmukka neulomatta, neulo oikein kierrettyihin silmukoihin saakka. Neulo kierretyt silmukat takakautta yhteen lenkkinsä kanssa, viimeiseen ota mukaan yksi normisilmukka eli 3 yhteen.
Nosta yksi silmukka neulomatta, neulo aukkokohataan saakka, neulo aukon molemmin puolin olevat silmukat yhteen. Oikealla puolen takareunoista yhteen. Jatka kunnes sinulla on silmukoita 28 eli molemmille reunoille pitäisi jäädä 3 silmukkaa kaventamatta.

Silmukoita on nyt etupuolella 20, takana 28 (kuva)

Tee toisen sukan kantapää samoin.

Tee 2-3 kierrosta kantapään jälkeen ja sitten tee myös sivuille palmikot. Tee palmikkokierrot samaan aikaan kuin etupuolen palmikossa eli siitä näet milloin täytyy sivuillekin tehdä. Minä tein vasta tässä kohtaa ne palmikon paikat. Eli (takapuoli) 2nurin, 8 oikein, 2nurin, 4 oikein, 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin.
Tee sivupalmikoista laskien kolme palmikkokiertoa (ensimmäinen kierto mukaanlaskettu).
Jos haluat tehdä perusnilkkamittaiset sukat, voit tehdä resorin tai päätellä palmikkokierroksen jälkeen. Et tarvitse silloin lisäyksiä.Kun olet tehnyt ensimmäinen kierto mukaanlaskettuna kolme kiertoa, lisää takana oikeiden silmukoiden reunoille yhdet silmukat joka toisella kierroksella. Tee palmikoita kuitenkin koko ajan!
Takana 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin, nosta silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein, voit neuloa sen takaa niin tulee siistimpi, neulo 4 oikein, nosta silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein, voit neuloa sen takaa niin tulee siistimpi, 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin.
Toista tätä  5 kertaa. Palmikkokiertoja tässä vaiheessa sivupalmikoissa 4.
Tee lisäys nyt myös etupuolelle. Nosta etupuolella silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein, neulo 4 oikein, nosta silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein, 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin, nosta silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein, 4 oikein, nosta silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein.
Takana  2 nurin, 8 oikein, 2 nurin, nosta silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein, 14 oikein, nosta silmukoiden välistä edellisen kierroksen lanka puikoille ja neulo se oikein, 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin.

Nyt silmukat menevät siis näin: 
edessä 6 oikein, 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin, 6 oikein 
takana 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin, 16 oikein, 2 nurin, 8 oikein, 2 nurin.

Jatka neulomista ja palmikoiden tekemistä joka 8.kierros.
Kun olet tehnyt 13 kiertoa sivun palmikoista laskien, kavenna joka toisella kierroksella  palmikoiden väleissä olevista 6 silmukasta ensin toisesta reunasta neulomalla 2 yhteen ja seuraavan kerran toisesta reunasta.
Sitten kun olet kaventanut nämä (eli etumaisella puikolla on nyt 4 oikeaa silmukkaa palmikkojen välissä), kavenna takaosan oikeista silmukoista jokaisella kierroksella reunoista yhdet neulomalla 2 oikein yhteen. Niin että lopulta takana keskellä on 10 silmukkaa. MUISTA TEHDÄ PALMIKOITA KOKO AJAN!

Tee 15. palmikkokierros niin, että siirrät silmukat apupuikolle työn TAAKSE.
Kun olet tehnyt 15 palmikkokiertoa, päättele silmukat löysästi. Päättele langat ja sujauta palmikot jalkaan!!

Nämä yltävät polven päälle, jos oikein vetää, mutta en tiedä kuinka hyvin nuo käytössä sitten pysyvät ylhäällä. Jos haluat varmistaa sen, tee 2-4 palmikkokiertoa lisää.

Kommentit