palmikkopolvisukat

Sain tilauksen palmikkosukista. Opettelin ensin tekemään palmikkoa mummoni vanhan kirjan avulla ja lupauduin. Löysin vieläpä ohjeen, millaiset sukat toivottiin:
http://www.novita.fi/index.php?cms_cname=neulemallisivu&nlm_id=90644

Sitten väritoiveena oli tummanharmaa ja laadukas sukkalanka. No ei muuta kuin kauppiaan kanssa yhdesä pähkäilemään. Hän ehdotti Lang Jawollia ja siinä olikin mielestäni paras harmaa. Mutta kovin oli ohutta, joten päätin että teen kaksinkertaisena. Sitten vain kokeilemaan miten saan oikean silmukkamäärän...pari kertaa piti purkaa ja aloittaa.


Mutta siis 4,5:n puikoilla loin 73 silmukkaa ja yhdistäessäni ympyräksi, neuloin ensimmäisen ja viimeisen silmukan yhteen. Ja jos joku alkaa tekemään tämän sekavan ohjeen mukaan niin suosittelen lukemaan läpi ensin... :)
Jos haluat selvennetyn ohjeen ja tietyillä muunnoksilla, teen ne mielelläni, pyydä vaan! :)
Ja koska tuon ohjeen mukaan tuo palmikkokuvio ei ihan auennut enkä saanut flunssan mössäämillä aivoilla pähkäiltyä tuota sopivaksi tuolla minun silmukkamäärälle, keksin ihan oman.
Tämän sukan pituus on 60cm kantapäästä ylöspäin, jalan pituus 24-25cm. Ja ympärysmitta leveimmässä kohdassa n.50cm. Lankaa meni n. 2,5 kerää.

Kavennukset
polvi kuvan alareunassa ja nilkka yläreunassa
Jossain kohtaa täytyy kaventaa. Nyt nuo kavennukset eivät ehkä ihan menneet putkeen, joten kerron tässä miten tekisin nyt jos tekisin sukan uudelleen.
Eli  polven alapuolella 4:n palmikon jälkeen, 10 palmikon jälkeen tulee (nilkka) kavennuksia joka toinen kierros niin että silmukoita on 48-50. Ja 13 palmikon jälkeen jätetään keskimmäinen palmikko puikolle ja tehdään kantapää eli sivuille tulevat palmikot päättyvät ja siirrytään tekemään oikeita silmukoita niiden kohdalla. Jalkapöydällä tulee olemaan 5 kokonaista palmikkoa, viimeisen jälkeen tai vähän ennenkin voi aloittaa kavennukset.
Minä kohdistin kavennukset kierroksella tuohon palmikkojen väliin jäävien 8 sarjojen reunoihin ja sukan takana oikeiden silmukoiden sarjan reunoihin. Tai sitten voi tehdä nurjia silmukoita alunalkaen enemmän ja kaventaa niissä, oikeita silmukoita sitten vastaavasti vähemmän.

Palmikko
Eli kuvio meni alussa näin
(Aloitus takaa keskeltä) neulo 10 silmukkaa oikein, *2 nurin 8 oikein ja 2 nurin* (palmikko), 8 oikein, *-*, 8 oikein, *-* , 10 oikein.

Tähän sukkaan ei haluttu resoria vaan nuo palmikot aloitettiin heti.

Huomasin toki, että ihan ensimmäinen palmikko kannattaa tehdä niin että siirrät silmukat taakse, tulee siistimpi reuna.
Palmikkokierron tein joka 8.kierros (eli 7-8 normikierrosta) ja niiin, että siirsin neljä ensimmäistä silmukkaa työn eteen.

Jos ei ole palmikkoa koskaan tehnyt niin siihen tarvitaan yksi apupuikko, jolle silmukat siirretään. Eli näin:
Neulo muuten kuten yllä mutta tähtien välien osuus menee näin:
2 nurin, siirrä 4 silmukkaa apupuikolle ja jätä puikko roikkumaan työssä kiinniolevien puikkojen etupuolelle, neulo 4 seuraavaa oikein (älä kiristä lankaa neuloessa ensimmäistä liikaa mutta vähän kuitenkin, ettei lanka jää roikkumaan rumasti siirrettyjen silmukoiden kohdalla), neulo apupuikolla olevat mutta huolehdi ettei puikko ole kierähtänyt väärin päin, 2 nurin.

Neulo siis 7 kierrosta oikeat oikeina ja nurjat nurjina, sitten tee palmikkokierrot. Minä laitoin silmukkamerkin kierroksen alkuun aina kun aloin tekemään palmikkoa, näin oli helpompi laskea välikierrokset, siirsin merkkiä aina ylemmäs.
Tee 4 palmikkoa eli kierto-7välikierrosta-kierto ja tee kavennuksia palmikoiden väliin tulevissa oikeissa silmukoissa näin:
10 oikein *-*, kavennus, neulo 4 oikein, kavennus, *-* kavennus, 4 oikein, kavennus, *-*, 10 oikein.
Kun olet tehnyt ensimmäisen kavennuksen jälkeen 6 palmikkoa (ylhäältä laskien 10), tee joka toinen kierros kavennukset. Kavenna nyt myös takaosan oikeiden silmukoiden kaistaleen reunoissa niin kauan että sinulla on 48 tai 50 silmukkaa.Takaosassa voi kaventaa jokaisellakin kierroksella.
Lopulta nilkan kohdalla ollessa silmukat menivät näin:
6 oikein *2 nurin 8 oikein 2 nurin* 4 oikein *-* 4 oikein *-* (48 silmukkaa)
Sitten tee kantapää.

Kantapää

 

Ota kantapäähän mukaan 6 silmukkaa ja sen molemmin puolin tasaisesti silmukoita niin, että saat yhteensä 20. Jätä muut (28s) lepäämään puikolle ja neulo näillä 20:llä n.17 kierrosta aloittaen nurjalla ja lopettaen oikealla. Eli oikealla puolen neulotaan oikeaa, nurjalla nurjaa ja ensimmäiset silmukat vain nostetaan puikolle, ei neulota.
Sitten jaoin silmukat kolmeen, keskelle 8 silmukkaa ja reunoille 6 ja 6. Voi merkata silmukkamerkein mutta ei välttämättä tarvitse.
Sitten poimitaan reunasilmukat sivuilta eli se 20 silmukan läpykkä, jossa on nyt enää 8 silmukkaa, siitä reunoilta poimit silmukat ja kavennat joka toisella kierroksella niin kauan, että sinulla on jälleen 20 silmukkaa. Tai niin kuin minä, että silmukoita oli yhteensä koko sukassa 50. Minulla ei tuohon montaa kierrosta mennyt. Nyt jatketaan myös niiden odottaneiden silmukoiden neulomista eli kavennukset tehdään näissä siirtymäkohdissa. Ja tässä jatkuu palmikkokuvio koko ajan keskellä, eli kaksi palmikkoa jäivät jalkojen sivuille, mutta tämä keskellä menevä jatkuu varpaisiin asti.
Tämä on hankala selittää, netistä löytyy parempia selityksiä ja kuvia....suosittelen etsimään.Ja nyt neulotaan vain oikeaa paitsi jalkapöydän keskellä, siihen jatkuu palmikko.
Eli neulo 24 oikeaa, 7 oikeaa, *2 nurin 8 oikein 2 nurin*, 7 oikein (50 silmukkaa). Aloita kavennukset, kun olet tehnyt 4-5 kiertoa nilkan jälkeen.
Kavenna varpaiden kohdalla niin että lopulta jää 16 silmukkaa, vedä lanka läpi.Kommentit