Ensimmäinen paitani

itselle tehty, joka ei ole villaa. Käytän tässä aivan superihanaa Rowanin Creative Linen-lankaa. Tein siitä kesällä huivin ja jo silloin päätin, että tästä on pakko paitakin tehdä. Ja nyt sitten otin sen projektiksi. Enkä meinaa malttaa lopettaa!!

Julkaisen jo tässä vaiheessa tämän tekstin. Lisään sitä mukaa kun saan paitaa valmiiksi. On teillekin jotain viihdykettä kun kerron, kuinka mokailen hätiköidessä paitaa valmiiksi....
:D

Malli on Veera Välimäen Plain and Simple Pullover. Mutta minun lankani on paksumpaa ja materiaalikin erilaista, joten katsoin ohjeen senttimetrit ja laskin sitten sitä kautta silmukkamäärän.
Mutta kavennukset ym. muotoilut olen tehnyt Veeran ohjeen mukaan.
 
Luo 4:n pyöröpuikolla 160 silmukkaa ja tee suljettuna neuleena.
Tee 3 nurin, 3 oikein - resoria 2cm.
Kun ensimmäinen kerä lähenee loppuaan, tee pilvereunalla-kuvio ja ota vaaleampi väri mukaan.
Vaalealla tehdään niin kauan, että paidan korkeus on 42cm.

Sitten silmukat jaetaan puoliksi (80). Eli tässä erotetaan etu- ja takapuolen silmukat. Etupuoli tehdään ensin vasemmalta puolen. Lisätään kumpaakin reunaan 6 silmukkaa ja seuraavalla kierroksella toiset 6. Mutta minäpä en tätä tehnytkään ja ihmettelin, kun hihasta tuli kovin lyhyt. No kyllä sitä ihan riittävästi tuli tuolla kuudella silmukallakin. Ja ainahan sitten resoria voi tehdä enemmän.
Näillä silmukoilla  jatketaan 10cm. Sitten erotetaan kauluksen ja olkapäiden silmukat. Olkapäille jätetään 36 silmukkaa kummallekin puolelle ja keskelle kaulusta varten jää 20.
Minä jätin kaikki silmukat samalle puikolle edelleen mutta laitoin silmukkamerkit olkapäiden viimeisen silmukan kohdalle.
Ja otin kaksi kerää, kummallekin olkapäälle oman. Näin saan tehtyä molemmat samalla tavalla eikä tarvitse laskea kierroksia. Sentitkin valehtelevat välillä...
Olkapään reunaa kaula-aukon puolelta kavennetaan niin, että kun on jäljellä 4 silmukkaa ennen merkkiä, neulotaan 2 silmukkaa yhteen ja sitten neulotaan loput 2 normaalisti. Tein kavennuksen neljä kertaa aina oikeaa neulottaessa. Ja neulotaan niin kauan, että kainalosta ylöspäin on 20cm (=hihan ympärysmitta puolitettuna). Mallissa toiselle puolen tulee olkapään päälle nappilista eli paidan saisi auki hihansuuhun saakka mutta minä en halunnut sitä tehdä, joten tein molemmat puolet samanlaisiksi.

Tässä odottavat takakappaleen silmukat. Tummalla langalla tulossa kainalosta ylöspäin.
Takakappaleessa tehdään samalla tavalla kuin etukappale, paitsi kavennuksia ei tehdä kuin puolet eli minä tein kaksi kertaa. 

Sitten neuloin yhteen olkapäät ja aloin tehdä kaulusta 3 nurin 3 oikein. Mutta tätä ei tehdä ympyränä. Aukko eli resorien reunakohdan/nappilistojen kohdan voi itse valita, jos ei tee tuota nappilistaa myös olkapäälle, minä laitoin sen kuitenkin toisen olkapään kohdalle. Näin kaulus laskeutuu kauniisti auki ollessaan. Mutta toimisi varmaan etukappaleen keskelläkin. Reunoihin olisi pitänyt tehdä 1oikein 1 nurin nappilistat (ja toiselle puolen tietysti napinreiät), mutta enhän minä sitäkään muistanut.
Kauhee kiire saada tämä valmiiksi niin tulee hutiloitua... :(
Tein nappilistat erikseen ja ompelen ne sitten kiinni kaulukseen. Nappivarastosta ei löytynyt viittä samanlaista nappia, mutta samantyyppisiä ja oikeastaan hyvin tyyliin sopivia kauniita nappeja. <3

Olisi pitänyt tehdä tuossa ylhäälläkin ennen kainaloita pilvenreuna-tyylillä (kuva alla) värinvaihto,

mutta ehkä saan kikkailtua jotain siihen päälle....tai jos kaulus vie huomiota tuosta epäkohdasta.... Tein etupuolelle ommellen samantyyppistä kuviota ompelemalla. Takapuolella suora värinvaihdos ei niin häiritse. En tiedä mikä tuon kuvioinnin nimi on mutta ihan peruskoristeommelta, jota jo ala-asteella kässätunneilla on opetettu.Eli se tehdään niin, että kun lanka tulee kankaan (ja tässä tapauksessa puseron) nurjalta puolen, tehdään pieni lenkki neulan ympärille ja vedetään lanka läpi. Ja neula pistetään nurjalle puolen samasta kohden mistä lanka tulee etupuolelle. Ymmärsitkö? :)
Teen joskus tuosta oman postauksen/kuvauksen kuvien kera.

Sitten ommellaan etu- ja takakappaleen hihat kainaloista yhteen, poimitaan silmukat ja tehdään 3 nurin 3 oikein resoria sopivasti. Minä tein 8 kierrosta.Ja sitten vain lopuksi päätellään kaikki langat. Tai voi niitä päätellä välilläkin. Minulla tuppaa käymään niin, että kun saa sen viimeisen silmukan tehtyä, haluaisin heti kokeilla ja ottaa käyttöön, jolloin lankojen päättely masentaa. Niinpä joskus teenkin niin, että päättelen jossain kohtaa muutamia pätkiä välillä. Näin viimeistelyyn jää vain viimeksi tehdyt. Tai voihan sitä heti piilottaa langan työhön, kun langanpätkän jättää johonkin kohtaa. :)

Kommentit